fredag 27 juli 2012

Iskall vitaminbomb med havtorn och hallon


Den här lilla drinken är superdupernyttig och underbart fräsch och god! Verkligen härlig att dricka i solen så som i skuggan, och man riktigt känner hur vitaminerna sprider sig som strålar i hela kroppen.

Havtorn och hallon som den innehåller är såklart grymt nyttigt! Massa fina fettsyror som är väldigt bra för hud och hår samt hjälper mot torra slemhinnor. Den är bra för matsmältningen, luftrörsproblem, förkylningar och blodcirkulationen och är förmodligen bra mot flera olika allvarliga sjukdomar. Den här drinken är fullkomligt proppad med vitaminer och mineraler! Havtorn innehåller hela 40 gånger mer c-vitamin än jordgubbar!

1-2 glas
  • 1dl frysta havtorn
  • 1 dl frysta hallon
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • ca 1/2- 1 dl bubbelvatten 
  • massa is
Mixa de frysta bären med en mixerstav tillsammans med äppeljuicen. Fördela blandningen i ett eller två glas. Fyll på med bubbelvatten, rör om försiktigt med en sked så det blandas. Häll i massa is och toppa med lite frysta hallon och havtorn. Njut!

torsdag 19 juli 2012

Fräsch potatissallad med goda stekta skogschampinjoner





Jag gillar hemmagjord potatissallad i alla dess former! Den här fräscha varianten gjorde jag idag till lunch idag. Till den serverade jag stekt skogschampinjon. Använd gärna kall kokt potatis, enkelt att ha färdigt hemma i kylskåpet, och den kokta kalla potatisen har ju dessutom ett mycket lägre GI än nykokt :-).

För en person:

  •  1-2 kokta potatisar
  • en liten näve färsk spenat
  • 5 cm purjolök
  • lite grön paprika
  • 3 tsk kapris
  • en näve dill
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk pressad citron
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • örtsalt och nymalen svartpeppar
  • 1-2 skogschampinjoner
  • örtsalt, svartpeppar, vitlök och ev. lite färsk timjan

Skiva potatisen och hacka purjolöken. Grovhacka spenaten och skär paprikan i bitar. Finhacka dill och rör ihop allt med resten av ingredienserna.

Skär av foten på champinjonen så den blir i jämns med hatten. Stek den med undersidan först samtidigt som du trycker ned den försiktigt med stekspaden så den plattas till sakta. Pressa över lite vitlök, salta och peppra och stek färdigt på båda sidor.

Toppa alltsammans med dill och gärna färsk timjan. Smaklig måltid! :-)



tisdag 17 juli 2012

Läskande jordgubbsdrink


Den här goda och vitaminrika drinken är underbar att sitta och sippa på en solig dag som idag (ja den är väl aldrig fel en regning dag heller i och för sig) :-)!

Ta några nävar snoppade jordgubbar per person och mixa dem med en mixerstav. Fördela i glas och häll i isbitar. Fyll på med samma mängd ekologisk äppeljuice (gärna färskpressad) och några klunkar citronmineralvatten med bubblor. Pressa till sist ner lite lime i drinken, stoppa i ett sugrör och njut!


lördag 7 juli 2012

Camping-daal

I natt spöregnade det och åskade och blixtrade så hela tältet skakade. Var tvungen att väcka Björn då jag var helt livrädd ... inte för att jag vet vad han skulle gjort om blixten skulle slagit ner i vårt tält :-), men ändå.
Som tur var så har vädret idag varit mycket bättre och vi har både badat, käkat glass och legat på en filt i gräset och softat.
Till lunch blev det en smarrig daal som vi käkade med tunnbröd. Sjukt gott och himlans nyttigt!
Receptet är för ca 3 personer
• 2 dl torkade röda linser
• 2 potatisar
• 1 morot
• 1 gul lök med blast
• 2 vitlöksklyftor
• Olivolja eller annan olja som är med på campingen
• Citronsaft, svartpeppar, örtsalt och garam masala
• Färsk koriander
• Vatten
Värm olja i campingköket, häll i ordentligt med garam masala.
Häll i skalad potatis och morot som är skuren i små bitar. I med hackad lök och vitlök, linser och krydda med svartpeppar, örtsalt och citronsaft och i med vatten så det täcker allt. Låt allt puttra i ca en kvart eller tills allt är mjukt. Häll på mer vatten om det behövs. Smaka av med mer av alla kryddor. Servera med massa färsk koriander, mer citronsaft och ät tunnbröd till. Namnamnam!


fredag 6 juli 2012

Campar gärna nuförtiden

Måste erkänna att jag aldrig riktigt varit någon tält/campingmänniska. Björn har dock bearbetat mig i åratal har jag plötsligt insett,  och här sitter jag nu på tältsemester för andra året i rad, och börjar till och med tycka att det är helt ok.
Allt har liksom sin charm, det är riktigt mysigt att t ex bara värma på en panna tevatten trots att himlen inte är helt blå. Glad sommar!


onsdag 4 juli 2012

Semestersoftar

Härligt med semester! Så skönt att bara sitta på balkongen och ta det lungt :)!

Till lunch vart det en sallad på sånt som fanns hemma och en färdig Hälsans köks vegetariska biff "Biff a la Provence". Goda tycker jag för att vara färdig frysmat, och bekvämt ... inte för att jag inte har tid att laga mat idag, känner mig bara lat.

Imorgon bär det av mot campingsemester, härliga tider, underbara sommar!


tisdag 3 juli 2012

Havreplättar med jordgubbar


Goda och nyttiga havreplättar passar bra som lunch, eller kanske som lyxig frukost :-). Dom serveras med färska jordgubbar (eller andra bär). Det här receptet räcker till ca 15 plättar (till 4 personer kanske). Alla ingredienser ska såklart helst vara ekologiska ... bananerna och äggen ska dock alltid vara det.

  • 4 dl havregryn
  • 3 bananer (endast ekologiska!)
  • 3 ägg (endast ekologiska!)
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm malen kanel
Mixa havregrynen med en stavmixer till mjöl. Mixa i annan bunke bananerna först, sen i med äggen, oljan, honungen, salt och kanel. Blanda sedan i smeten i havremjölet och rör snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter. Hetta upp en stekpanna med rapsolja (eller plättlägg).  Det går åt en msk smet till varje plätt som man får breda ut lite i pannan (jag gjorde tre samtidigt i en vanlig ganska liten gjutjärnstekpanna). Stek dem en stund på varje sida.

Servera dem med jordgubbar och ringla över lite flytande honung.

Portabello med Chevré


Jag skrev ju precis om pestogratinerad portabello häromdagen ... tänkte jag måste ha med den här varianten också. En jobbarkompis tipsade för ett tag sedan om chevrégratinerad portabello som förrätt, så sjukt gott!

Jag gjorde som med den förra med ett lager vanlig pesto under, sen en lagom tjock skiva chevréost på och in i ugnen på kanske 200 grader tills den får fin färg. Hur enkelt kan det bli, och så himla gott! Ha den som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med en sallad eller något annat gott tillbehör. Mums!



Grön Gazpacho



En iskall läcker Gazpacho är verkligen en favorit varma och soliga dagar! Jag tål inte tomater, så jag kör denna gröna variant som också är supergod och dessutom fullspäckad med nyttigheter! Ät den som förrätt med krutonger, eller som lunch tillsammans med Finncrisp med skivad marinerad tofu på som vi gjorde idag.

Gazpacho ska serveras kall, gärna med is. Ha den minst 2 timmar i kylen före servering för bästa smak (idag orkade vi dock inte vänta och åt den med is direkt efter den gjordes :-), vilket var gott det med!)

Recept (ca 4-6 portioner) görs av ekologiska grönsaker såklart!
  • 1 grön paprika
  •  1/2 gurka
  •  1 stjälkselleri
  • 1 näve färsk spenat
  •  1-2 salladslökar med stjälk
  •  2 vitlöksklyftor
  •  1/2 kruka basilika
  •  1/2 kruka persilja
  •  1/2 dl god ekologisk oliv- eller rapsolja
  •  2 msk äppelcidervinäger
  • 5-6 dl kallt vatten
  •  1/2 tsk örtsalt
  •  nymalen svartpeppar 
  •  lite chilipeppar och en skvätt citronsaft
Kärna ur paprika och gurka och skär i bitar. Skär ner stjälksellerin och salladslöken. I med resten av grejerna (spara hälften av vattnet och tillsätt på slutet). Mixa med mixerstav tills den blir slät, men inte för länge. Smaka eventuellt av med mer örtsalt, svartpeppar och citronsaft. Servera i glas och njut.