måndag 15 oktober 2012

Linssoppa


Va gott det är med vanlig klassisk linssoppa. Extra gott så här på hösten. Billigt som attan och hur nyttigt som helst. Det här är en av mina favoriter som jag gjort alla år som jag varit vegetarian. Mycket enkel att göra och kokas gärna i järngryta för att boosta upp järninnehållet till max. Namnamnam

För ca 2-3 personer

  • 1,5 dl gröna torkade linser
  • 1 gul lök
  • 2 skalade hackade färska tomater (eller goda krossade på burk)
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk havssalt
  • 1 lagerblad
  • 1 potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • svartpeppar
  • 1,5 msk tomatpuré
  • ytterligare 2 dl vatten
  • olivolja
Skölj linserna ordentligt i en sil. Hacka den gula löken och fräs en liten stund i olivolja i järngryta. I med tomaterna, linserna, vatten, paprikapulver, salt, lagerblad och svartpeppar. Låt koka i en kvart. I med resten av vattnet, potatisen i bitar och pressad vitlök. Koka ytterligare en 10-15 min tills allt känns lagom mjukt. I med tomatpurén. Servera!

Om man skippar vattnet på slutet, blir det istället en härlig linsgryta :-)

Chokladfestivalen

I helgen var det chokladfestival här i Stockholm på Nordiska museet. Det var 10-års jubileum det här året. Jag älskar choklad, jag älskar choklad, jag älskar choklaaad! Det är ju inte bara gott, alla vet ju att man blir glad av att äta choklad om man känner sig nere till exempel, det vet alla, plus att choklad ska ju vara hur bra som helst mot bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Aldrig att jag skulle känna mig syndig eller dålig för att jag äter choklad, aldrig :)

finfina praliner överallt


klassiska chokladbollar

härligt att se att det var så mycket ekologiskt och rättvisemärkt :-)





Apelsinchokladfontän ... den var helt fantastiskt underbart god

mer rinnande choklad ...